V Medzilaborciach otvorili expozíciu venovanú prvej svetovej vojne

03.07.2021 Medzilaborce

Medzilaborce 2. júla (TASR) – Expozícia venovaná prvej svetovej vojne, ktorú v piatok slávnostne otvorili v kultúrnom dome v meste Medzilaborce, je najväčšou svojho druhu na Slovensku. Obsahuje približne 500 artefaktov a vojnovú históriu prezentuje aj prostredníctvom emócie.

"Prvá svetová vojna výrazne zasiahla mesto Medzilaborce a takáto expozícia tu vyslovene chýbala," uviedol pre TASR Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy, ktorý sa spolu s KVH Dukla Prešov v prevažnej miere pričinil o vznik expozície a zapožičanie vojnových artefaktov. Ako priblížil, panelová časť expozície obsahuje základné informácie o priebehu bojovej činnosti v Medzilaborciach a širšom okolí. "Je spracovaná tak, aby návštevník dostal základné faktografické údaje o bojoch, ale zároveň sú všetky udalosti zasadené do širšieho kontextu celých udalostí prvej svetovej vojny. Chceli sme, aby súčasťou expozície bola aj emócia. Na každom informačnom paneli nájdeme aj spomienky vojakov rôznych hodností z obidvoch bojujúcich strán," ozrejmil s tým, že návštevník si tak môže "suché faktografické čísla porovnať s príbehom".

Medzi vystavenými artefaktmi sú repliky, prevažne oblečenia a výstrojných súčastí, zhotovené podľa pôvodných návrhov. "Veľkú časť expozície tvoria aj originálne artefakty, ktoré zbierajú nadšenci dlhé roky a boli ochotní ich zapožičať," doplnil Drobňák.

Ako sa pre médiá vyjadril primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský, mesto projekt expozície a tiež obnovy jedného z vojenských cintorínov z prvej svetovej vojny v meste plánovalo už niekoľko rokov. "Nikde na Slovensku nenájdete také množstvo cintorínov a padlých vojakov ako práve v okrese Medzilaborce," vysvetlil s tým, že zámer sa samospráve podarilo zrealizovať vďaka dotácii z poľsko-slovenskej grantovej schémy. Podľa jeho slov je umiestnenie expozície do budovy kultúrneho domu dočasné, mesto chce v "krátkej budúcnosti" pripraviť projekt na vybudovanie stáleho múzea, aby sa s ním mohlo uchádzať v prípadnej výzve.

Súčasťou slávnostného piatkového podujatia bolo aj posvätenie zrekonštruovaného cintorína a tiež pamätníka Delo, ktorý mu dominuje. Podľa Višňovského je na cintoríne nachádzajúcom sa nad kultúrnym domom pochovaných 500 vojakov rôznych národností.

V Medzilaborciach sa téme prvej svetovej vojny venuje aj náučný chodník, ktorého súčasťou sú okrem ďalších vojenských cintorínov aj pamätník Českej družiny či vrch Kyčera, kde sú dodnes viditeľné zákopy vojakov. Samospráva verí, že táto téma má, v kombinácii s Múzeom moderného umenia, potenciál rozvíjať v regióne turistický ruch.
 

Vyberte región